Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
Numer oznaczenia w jadłospisie |
Alergen |
1 |
Zboża zawierające gluten |
2 |
Skorupiaki i produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne |
8 |
Orzechy |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki |
13 |
Łubin |
14 |
Mięczaki |
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.